Terug naar overzicht

Overdag de Bourgondische geschiedenis ontdekken, ‘s avonds proeven van het Bourgondische leven

Welkom in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Mechelen is een historische stad met de opmerkelijkste kathedraal van Vlaanderen als absolute blikvanger. Er is voldoende te beleven in deze bruisende stad, die netjes tussen Antwerpen en Brussel in ligt.

Treed binnen in het Museum Hof van Busleyden, een groots renaissance stadspaleis in Mechelen. Stap in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. In dit museum blik je terug op de glorieuze geschiedenis van de stad, om vervolgens vooruit te kijken naar de toekomst.

In de vijftiende en zestiende eeuw ging de wereld open. Tijdens de renaissance, waarin de mens centraal stond, leek alles te veranderen. In dit museum beleef je de verrassende Bourgondische geschiedenis, ontdek je hoe Bourgondiërs naar de stad én een veranderende wereld keken, hoe ze met macht omgingen en wat voor hen meesterschap en vakmanschap betekende.

Families met kinderen kunnen op een speelse manier het museum ontdekken met een op maat gemaakt familieparcours. Hiëronymus verwelkomt hen als bijzondere gasten in zijn paleis. Een routeplan met zestien verborgen luikjes loodst de jongste bezoekers doorheen alle kamers van het museum. Achter elk luik zit een opdracht of verwijzing naar een van de gouden kubussen die in de museumzalen staan opgesteld.

De gouden kubussen vormen de rode draad doorheen het familieparcours. Ze bevatten uiteenlopende en afwisselende opdrachten. Doeners, denkers, tekenaars, uitvinders en bouwers worden uitgedaagd om creatief aan de slag te gaan, geïnspireerd door het thema van elke zaal. Met staafpoppetjes stel je een eigen stoet samen die bij het sluiten van de kubus als schaduwspel in beweging komt. Of speel je met het hele gezin een gezelschapsspel over machtsstrategieën. Heb je een grote fantasie? Dan kan je zelfs je eigen fabeldier maken!

Na een hele dag geschiedenis en cultuur ontdekken, is het ‘s avonds tijd voor wat ontspanning en plezier. In de buurt van Mechelen vind je talrijke landelijke hoeves met familiekamers waar jong en oud tot zichzelf kunnen komen na een dag vol boeiende activiteiten. Tijd voor wat quality time met de familie! Bij mooi weer kunnen de kinderen hun hart ophalen in de speeltuin of zandbak, eropuit trekken met de go-cart en zelfs de geitjes helpen voeren. En op een druilerige avond kan de hele familie binnen tafeltennissen of gezelschapsspelletjes spelen voor het haardvuur. Ideaal onder het genot van een warme chocolademelk of heerlijke Gouden Carolus!

De ideale combinatie van geschiedenis en plezier vind je in Vlaanderen!

Inspiratie voor activiteiten
Inspiratie voor overnachting