Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen

PARCUM (Leuven)

4 mei tot 1 augustus 2021

In 2021 vieren de paters van de Abdij van Park de 900ste verjaardag van hun religieuze orde. Dat vieren ze met een grote internationale tentoonstelling in PARCUM.

De tentoonstelling ‘Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen’ viert de 900ste verjaardag van de norbertijnerorde. Via schilderijen, prenten en andere kunstobjecten ontdek je negen eeuwen vol cultuur, religie, spiritualiteit, architectuur en zin voor schoonheid. Leer meer over Norbertus, de stichting van de orde en haar bewogen geschiedenis. 

Verleden en toekomst 

Norbertus wordt getroffen door bliksem en valt van zijn paard. Een moment met een grote impact: zijn bekering. Enkele jaren later, in 1121, richt hij de orde van Prémontré op. De expo gaat dieper in op de impact van de premonstratenzers op de vele snijvlakken in de samenleving. De rijke en vaak verborgen pareltjes van de Brabantse abdijen worden bovengehaald. Maar even goed sta je oog in oog met stukken die ooit toebehoorden aan de orde: een ontwerptekening van Rubens, dé Parkbijbel uit 1148 en het schitterende kaartenboek van de abdij van Averbode. 

‘Als de bliksem’ gaat in dialoog met de historische ruimtes van het topmonument Abdij van Park. Na tal van restauraties blijven de parels van de abdij niet langer verborgen. Samen met de expo worden de historische ruimtes terug opengesteld. De refter en de bibliotheek met hun barokke stucwerkplafonds, de privé-vertrekken van de abt en de kloostergang met hun glasramenreeks uit de 17de eeuw zijn in al hun glorie te bewonderen. 

Meer informatiewww.parcum.be/nl